Friday, May 18, 2012

VIII-surat,bunga & hati


"Zikri,,Akak ada tinggalkan barang untuk awak kat pakcik kedai bawah..ambil ye nanti.."

"ooh..Akak,maaf.kita memang takde kat rumah tadi..handset macam biasa,tak bernyawa.."

Semalam..menerima sekuntum bunga (morning glory kalau tak silap) dan sepucuk surat cinta..dari ukhti habibati.. ;)
Ini kali kedua selepas Mama dan Abah hadiahkan sejambak sempena HAC (hari anugerah cemerlang) untuk saya dan Abang masa form 4 dulu.

Perasaan?terkejut. tambah dengan saya ini bukanlah macam wanita di luar sana yang obses pada bunga-bungaan,,dahla memang tak pandai bab bab sweet dan manja~..tapi bila dah dapat,,mestilah sangat sangat terharu... huu ^^,

sincerely.

Lagi terharu bila meneliti isi tersurat dan tersirat..

Ukhti Zikri,teruskan perjuangan.
Anggaplah exam dunia ini,hanya salah satu station untuk kamu sampai ke station terakhir..
iaitu berkhidmat,hidupkan,menyelamatkan umat di Malaysia satu hari nanti.
Bersungguh sungguhlah!

Zikri, jika ada batuan atau halangan yang bisa membuatmu terhenti..
serulah Allah.
Maka Zikri akan bertambah yakin..
kerana Allah meliputi segalanya.
Maka mintalah dan kembalilah hanya kepadaNya.
Nescaya kamu tidak akan tenggelam.
Mintalah padaNya dengan sabar dan ikhlas.

ukhtik..

Allah..sebak terus.
Akak,terima kasih sebab tidak pernah tidak percaya pada adik (yang nakal seorang ni)..
insyaAllah selagi termampu.,kiter usaha..demi redhoNya.
Moga kebahagian hakiki mengiringi tiap langkahmu..bersama keluarga tercinta. ;) 

erm...love you.


#alolo..bikin ahli beyt jeles jer..so girls,,sekarang,dah ada 'taman' kat rumah kita nih..hehe.

4 comments:

  1. Assalamualaikum wbt
    Apabila menyebut mengenai perjuangan, sememangnya kian menemui halangan ujian. Namun begitu, tidaklah disuruh membuat sesuatu apa yang tidak kita sanggupi dan menghdiri sendiri. Dari Huzaifah r.a. dari Rasulullah saw bersabda,`Tidak sepatutnya seseorang mukmin itu menghina dirinya? Para sahabat berkata, `Bagaimanakah seseorang menghina dirinya? Beliau besabda,`Ia merempuh sesuatu bala/ujian yang tidak disanggupinya`. Petikan dari Ibnu Majah Juz 2 m/s488.
    Surah AlHajj:78 وَجَاهِدُوا فِي اللَّـهِ حَقَّ جِهَادِهِ ۚ هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَ‌جٍ ۚ مِّلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَ‌اهِيمَ ۚDan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya Dia lah yang memilih kamu (untuk mengerjakan suruhan ugamanya); dan Ia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara ugama, ugama bapa kamu Ibrahim.

    Dalam perjuangan ini, terdapat byk jalan2, wadah2, strategi yang boleh kita lalui tanpa menyempitkan pergerakan kita. InsyaAllah, jika kita ikut petunjuk Allah (AlQuran), Allah SWT akan membuka kita jalan2 yang banyak dan luas.
    Wallahualam

    ReplyDelete
  2. salam alaiki
    hmm..kadang kita bila dah agak2 down semangat..x dpt bezakan kemampuan dan keterbatasan..
    contoh,,sebenarnya kita mampu jer buat sesetangh benda,,tapi merasakan diri terbatas.,tak mampu dah...langsung mengalah.
    namun tidaklah hingga menzalimi diri..

    bila kata berjuang,,nampak dah jalan bukan mudah..kalau mudah,,tentu saja bukan berjuang,,bersenang lenang namanya.
    oops,,terkena batang hidung nih,,mmg hati yg terlintas tgn yg menaip lebih bertanggungjawab,,
    k..sampai sini saja dulu..
    doakan sy exam bittawfiq.
    *memandangkan kak nur meshi arab,,rasa teringin nk belajar lebih
    :)

    ReplyDelete
  3. so sweet :) romantika jugak mak abah hanis eh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. k lily..mak abah dh romantika..ank pompuan sorg ni yg kureng layan bunga2.. tu yg thn dpnny dah x bg dah..hehehe.

      Delete