Wednesday, May 30, 2012

exam!!



saya,,kami,,kita dah nak exam..
yang di Malaysia,,tolong fly-flykan doa kalian..
yang di sini,,bolehlah tiup-tiupkan semangat..

dengan Bismillah,,kita melangkah.

1st n 2nd yr cairo uni.





# semalam 29 Mei,,rasminya i'm 20.
lain kali lah,,,entry khas.
sekarang tengah kejap kencang,,kejap tenang..~

iAllah kheir.
:)

Saturday, May 26, 2012

X-think alike

proverb says, "great minds think alike"


Used playfully,,when you are making a connection with other person by saying that two of you 
in thinking the same thing at the same time,,
both have great minds.
implies that you are congratulating that person 
for being as smart as you are.. =p


"great minds think alike"


"I was just thinking to call you..than the phone rang and it was you calling me.."

"Haha..well,,great minds think alike..but greater mind is always one step ahead."




#tak habis habis dengan telepati..


Sunday, May 20, 2012

IX-oh my malaysia



semasa Cairo Uni International Day bulan lepas..
ini antara komen komen pengunjung ke tapak pameran kami..


we respect you simply as you work
not just talk

Malaysia currently is the best to represent Islam.
get going

really it is amazing day.
I take a picture with tonkono(?) (songkok actually)



hmm.. begitulah orang luar menganggap baik negara kita.
hakikatnya..
tunggu dan lihat PRU-13..yang entah bila...
moga kemenangan di pihak yang diredhai.
dengan jalan kebenaran.
Ameen.
:)

#saya sempat jugak kutip sticker-sticker pink yang dah duk bersepai ke bawah... kan kena selamatkan 'tanah air' kita bersama..

Friday, May 18, 2012

VIII-surat,bunga & hati


"Zikri,,Akak ada tinggalkan barang untuk awak kat pakcik kedai bawah..ambil ye nanti.."

"ooh..Akak,maaf.kita memang takde kat rumah tadi..handset macam biasa,tak bernyawa.."

Semalam..menerima sekuntum bunga (morning glory kalau tak silap) dan sepucuk surat cinta..dari ukhti habibati.. ;)
Ini kali kedua selepas Mama dan Abah hadiahkan sejambak sempena HAC (hari anugerah cemerlang) untuk saya dan Abang masa form 4 dulu.

Perasaan?terkejut. tambah dengan saya ini bukanlah macam wanita di luar sana yang obses pada bunga-bungaan,,dahla memang tak pandai bab bab sweet dan manja~..tapi bila dah dapat,,mestilah sangat sangat terharu... huu ^^,

sincerely.

Lagi terharu bila meneliti isi tersurat dan tersirat..

Ukhti Zikri,teruskan perjuangan.
Anggaplah exam dunia ini,hanya salah satu station untuk kamu sampai ke station terakhir..
iaitu berkhidmat,hidupkan,menyelamatkan umat di Malaysia satu hari nanti.
Bersungguh sungguhlah!

Zikri, jika ada batuan atau halangan yang bisa membuatmu terhenti..
serulah Allah.
Maka Zikri akan bertambah yakin..
kerana Allah meliputi segalanya.
Maka mintalah dan kembalilah hanya kepadaNya.
Nescaya kamu tidak akan tenggelam.
Mintalah padaNya dengan sabar dan ikhlas.

ukhtik..

Allah..sebak terus.
Akak,terima kasih sebab tidak pernah tidak percaya pada adik (yang nakal seorang ni)..
insyaAllah selagi termampu.,kiter usaha..demi redhoNya.
Moga kebahagian hakiki mengiringi tiap langkahmu..bersama keluarga tercinta. ;) 

erm...love you.


#alolo..bikin ahli beyt jeles jer..so girls,,sekarang,dah ada 'taman' kat rumah kita nih..hehe.

Saturday, May 12, 2012

VII-chill jap

meh kita main psikologi..


baik,,fikirkan tiga nama haiwan yang anda suka...
ok,,sila bayangkan satu satu.
haa,dah?


apa jawapan anda..
pertama? ___
kedua? ___
ketiga? ___
*anda jawab sendiri lah..




















ok.camni..
jawapan pertama..
ialah apa yang orang lain anggap kepada diri anda.


jawapan kedua..
ialah apa yang anda ingin orang lain anggap tentang anda.


dan jawapan ketiga..
ialah siapa diri anda yang sebenarnya..


ini sekadar suka-suka,,kalau betul pun,,mungkin ya dan mungkin tak..
=)


hmm,,,jawapan saya..
first,,arnab
second,,burung
third,,harimau???
erk.




#thanx,,kawan yang bagitahu game riang ria ni,,

Friday, May 11, 2012

VI-offering solution



bila kau datang kat aku,,bawa masalah..mengadu dan menangis.


baik..aku sedia mendengar..cuba sedaya upaya empati,,macam aku layan klien-klien aku sebelum ni.. mungkin kisah berbeza cuma jalan cerita yang lebih kurang sama..


kemudian,aku memujuk,,guna teknik sandwich..aku cakap kau betul..tapi ada salahnya..dan perlu kepada pembetulan..harus ada jalan tengah,,penyelesaian win win,,dan semua untung hasil berkongsi kegembiraan..


kau senyum,,lega..berjanji untuk bertindak,,kesilapan yang sama tak mungkin berulang..tidak sama sekali.. itu tekadmu.


aku setuju,,dan menunggu testimoni.


tapi..180 degree,,kau datang semula kat aku..katakan bahawa kau tidak punya kekuatan..perubahan sesuatu yang menyakitkan..bukan logik akal untuk mempertaruhkan kepercayaan dan bergantung pada risiko.. kau mengalah untuk entah yang ke berapa kali..


aku pula menyampah..tidak terhitung petalanya..pergilah kau sana,,jauh dari aku..tiada ruang dan peluang aku nak beri lagi..kerana aku tahu,,ianya sama dan serupa..jika begini kau punya cara.


sekian,,
itulah manusia..sifatnya nak cepat dan nak dapat.,mudah marah bila tak cepat..mudah kecewa bila tak dapat..mudah berang bila katanya tidak diturut..


copp..belum habis lagi..satu lagi cerita.kisah pengembara dan untanya.


unta yang ditunggang berisi sarat dengan makanan sebagai bekal perjalanan..tetiba,dia rasa penat,,berehat dan tertidur..dalam masa yang sama,,tali pengikat untanya telah terlepas lari..


bangun bangun,,dia sangat terkejut bila menyedari unta dah hilang..merasakan pasti dia akan kelaparan tanpa arah tujuan di tengah padang pasir tu..erggh.


saat kebingungan,,dia melihat untanya telah kembali bersama muatan yang tidak berkurang sedikit pun..so,dia sangat sangat gembira macam Pak Kaduk menang bersabung..(menambah)


namun..Allah lebih gembira dari itu jika ada hambaNya yang ikhlas,,kembali bertaubat..pulang padaNya..bahkan ada ganjaran tersedia buat hamba yang bertuah itu..
Allah mengampunkan orang yang melakukan dosa..walau berapa kali kerap dia mengulangi,, walau betapa enggan dia menggunakan solusi yang diajarkan agama,,sejahil dan sejauh mana pun dia..kerana dia lemah,,hanya hamba..


"Sesungguhnya Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang..Ghafuur dan Raheem"


#moga serampang dua mata mengena..useekum wa iyyaya.
=)

Wednesday, May 9, 2012

V-insaan



When he's happy he makes everyone else happy
A human being who has a dream and an aim
He's always giving away everything he has
He carries hope,sunrise and life
A human being inside you and me.


"Sesungguhnya Insan dalam kerugian,,melainkan yang beriman,,beramal soleh,,berpesan pada kebenaran,,berpesan pada kesabaran.."
[al 'Asr]




#dah sepuluh kali kot ulang lagu ni.. =)
memang layak menang carta top kat Egypt.

Tuesday, May 8, 2012

IV-aim high



The greatest danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it,but that is too low and we reach it-quoted-

mount Everest
himalaya

29,035 ft.

8,848 m

When was Everest first climbed?
On May 29, 1953, Tenzing Norgay Sherpa of Nepal & Edmund Percival Hillary of New Zealand climbed to the summit of Everest via the Southeast Ridge Route 
(note 29th May..hehe)

haish,,boleh pulak nak berangan-angan tawan Gunung Everest satu hari nanti..
ooh,, I am a Dreamer..!!!
tengok sini...rasa macam dah sampai je..awesome.

#Mt. Kinabalu yang kat tanah air tu pun belum jejak lagi.. =p
   


Saturday, May 5, 2012

III-'gila-gila'


 You DON’T want perfect people in your life. 

Even though you probably sometimes get confused, you don’t really want your friends and family to be perfect.  

What you do want is people you can trust, who treat you right – people you can act silly with, who love being around you as much as you love being around them.  
It’s about finding people who know about your mistakes and weaknesses and stand by your side when others walk away.-MnA






siapa yang kawan dengan korang memang 'gila' ah..

sebab

aku pun 'gila' gak...

bahaha.

gila-gila.

dan thanx..

jadi 'gula-gula' aku.

=P


Friday, May 4, 2012

II-lagi.



melarikan diri dari realiti itu memenatkan..
anda menjadi pelarian yang tidak berkesudahan.













Wednesday, May 2, 2012

I-al barr







Ar Rahman :19-21
Ia biarkan air dua laut(yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu
Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing masing tidak melampaui sempadannya
Maka yang mana satu antara nikmat-nikmat Tuhanmu,yang kamu hendak dustakan?



Raksul Barr,
penamat Sungai Nil
permulaan Laut Mediterranean.

Dumyat,Egypt

Shita' 1433H.


#Salam Imtihan,semua!
Selamat belajar tentang manusia.
liver dan hati,,brain dan akal.
untuk kita,
semakin cinta pada Pencipta.
Subhanallah!