Saturday, July 28, 2012

my way








~~~


ni lah rasa bila grad tahun dua..
Alhamdulillah ya rabb
'ala kulli nikmah
terima kasih kepada semua yang mendoakan
=)




# start minat kat lagu nih bila tahu zack zuhairi suka.. =p
semacam booster kalau ada time-time down..huh.



Thursday, July 19, 2012

balik dah..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah.

setelah perjalanan pulang ambil masa dalam tiga hari..kami tujuh sekawan selamat mendarat di tanah tumpahnya darahku~

di Klinik Rahman,Kampung Pandan,,untuk dapatkan suntikan vaksin umrah..

usia Dr. Rahman saya anggarkan ala ala 50-an..

"Hanis,,baru balik dari mana,,belajar apa?"
"Mesir,,medik,,tahun dua.."
"siapa nama presiden baru tuh? dr....dia engineer hafiz kan.."
"owh,,Dr. Muhammad Mursi!"

yepp,,seolah olah saya telah menekan punat ON kepada perbualan bertopikkan 'Islam dan realiti'

bermula dari skil klinikal student Mesir--pilihanraya--ikhwanul muslimin--syria palestin--syiah--perang Iran Iraq--perang siffin--propaganda yahudi--Qadiani--status murtad--Wahabi--fahaman di Saudi--renovasi Haramain--untung rugi--sistem beraja--kuasa dan pengaruh...

huuh..hampir 15 minit borak..saling angguk..saling geleng..setuju atau tidak..silang dan pangkah..

"hmm..anak muda perlu ada ilmu yang sahih." pesan hikmat beliau.

cakap kat diri,,'hah zikri,,ingat tuh.'

di hujung kuakan pintu..
"terima kasih,doktor..selamat berpuasa.." ^^
"ya,,samalah kita." tersenyum dan kembali sibuk mencatat.


hari pertama balik,,dah terima satu inspirasi.
syukur untuk itu.


#duhai mata..lentuklah untuk dibuka Subuh esoknya..
jam kan dah lain.. =p







Tuesday, July 17, 2012

ustazah sana' pesan..

"Zikra(panggilan arab saya),,semoga cuti kali ini,,kamu jadikannya penuh bermakna..
jadilah ahli Ramadhan yang berjaya,niat kerana Allah Ta'ala..
jangan lupa doakan saya,keluarga,negara Mesir,muslimin kesemuanya..
oh ya,,ingat kerja rumah (tahfaz Quran) kamu tu ye..cuti bukan alasan untuk kamu tidak mencuri masa dengan bijak.."

"toyyib..mesyi ustazah,,oklah.saya gerak balik dulu.."

"haih,,kamu nak tinggalkan saya lama-lama dua bulan lebih,,tapi sekarang nak balik cepat-cepat ??" ^^
hehe,,kami ketawa sama-sama.

Hampir setahun saya berguru dengan Ustazah Sana'..
Ada satu masa tuh (sebelum exam final),,kami solat berjemaah Asar di rumahnya..bila saya peluk cium Ustazah..tanpa perasan tapi dengan penuh perasaan,jujur saya mengadu..

"Ustazah,,saya rindu sangat kat Mama saya di Malaysia.." :')

"Laa,,kan saya dah anggap kamu macam anak perempuan saya sendiri.." =)

Alfu syukran,,ustazah.

Allahu Allah,,
sinari hidup kami dengan cintaMU..kitabMu..dan RamadhanMu..


#Lagi beberapa jam nak bergerak ke airport..
doakan kheir(baik baik aja) semua..
dengan Bismillah,,kita melangkah.

Tuesday, July 10, 2012

@ borg el kaherah


"FAMILY isn't always blood. It's the people in your life who want you in theirs; the ones who accept you for who you are. The ones who would do anything to see you smile and who LOVE you no matter what." 


080712

hari bersejarah untuk Beyt Zikra..

malam terakhir berahli-beytkan Zati..sobs sobs
dan dinner luarbiasa di tingkat 4 Cairo Tower,Zamalek..

hah,,macam mimpi je rasa..sebab tak pernah terfikir pun tahun dua ni,,dapat merasa makan grand kat mercu tanda Egypt..

Alhamdulillah..


pernah jadi menara tertinggi di Afrika selama 10 tahun

menikmati tiket dan layanan VIP :D

my luvly habibaties~


untuk Zati tersayang...
terima kasih sudi berkongsi kegembiraan bersama kami
minta maaf andai ada yang terlebih terkurang tersengaja
halalkan eh semua makan minum, cakap-cakap gurau.

we gonna miss u sooo sooo much!!
untung tau dapat tengok airmata (yang mahal amat) Kak Zik awak nih..hukhuk~



# sebenarnya hari tersebut ialah hari ketahanan mental fizikal untuk saya;
6th October City-main sakan.
Nasr City-travel sambil kelaparan.
Sayeda Zainab-kena rush.
huh.



Sunday, July 8, 2012

ceciter cina

"Abang!!Kakak!! tutup tv tu,,dah dekat Maghrib ni!!!"
"Kejap lagi nak habis dah!!" balas dua budak 'baik' yang comot beruniform sekolah.

Aroma segar pekat ayam masak kicap dari dapur langsung tidak pernah berjaya menarik perhatian dua budak 'baik' yang khusyuk melopong depan kaca tv.

iklan demi iklan..tetap setia menunggu..tanpa berganjak sedikit pun.

"ya Allah..dengar tak..Mama suruh apa tadi??!!" untuk entah ke berapa kali.

"psst..Adik,,slowkan volume..kita masih boleh tengok subtitle..mak tak perasan kat bawah."
"haha..betul.betul..iklan nanti,Abang mandi dulu taw."
"ok.ok.kalau dah start,,jerit,bagitaw Abang."
"eh,mana boleh jerit,,nanti Mama dengar la."
"ye tak ye..nanti kantoi."
"mandi ah cepat cepat."

***

"bila nak 9.30..tak sabar dah ni..issh.."
"siapa nama yang jahat semalam tuh..mesti dia kalah punya.."
"lupa dah.eh,,tapi dia ada lima nyawa.."
"kalah,,pastu mesti dia balas dendam..hihi"

"ni dah solat 'Isyak belum?" tanya Abah lepas balik dari masjid.
"belum,Bah."
"apa lagi? nak Abah cabut wayar TV tu..biar tak payah tengok langsung!"
"jangan..jangan..okey,,kitorang solat sekarang."

"hisy,,Adik nih,,kenapa jawab belum..?"
"tak baik la tipu.."
"nanti habis cerita,,kita solat lah."
"haah an,,tak terfikir pulak."

***

"budak budak nih..esok sorang sorang Mama pek kan baju,,masuk dalam beg.. pi duduk dengan amoi depan rumah..suka sangat tengok cerita cina..sampai panggil,, langsung tak menyahut..haih..geram betul!"

"entah apa yang seronok sangat..berapa kali Abah nak cakap..cerita cina yang korang tengok ni takkan ada habisnya..10 tahun lagi boleh tengok balik!!"

***

tersenyum sendiri..bila kenangkan zaman nakal dulu-dulu (rasa sekarang pun masih nakal =p)
bukanlah kami..dua budak 'baik' ni,,
kalau tak ingat satu persatu nama watak hero heroin,antagonists protagonists, bilangan episod terkini,masa tayangan,, semua cerita cina tu.

bukanlah kami..dua budak 'baik'..
kalau tak ingat kung fu jurus apa dan berapa,siapa yang hidup mati dan  dihidupkan semula,kuasa dan kelemahan apa yang ada,makhluk jelmaan sebenarnya..

dan bukanlah kami..dua budak 'baik'..
kalau tak kena marah dan kena bebel hari hari,,siang dan malam,, 
mendengar dialog yang sama,, mencipta alasan yang sama.. dan mengulang perangai yang sama.

itu dulu,,kesannya,,walaupun dah bertahun lama..saya dan Abang masih boleh recall tiap tiap nama cerita nih..



Journey to the West-
Sun Wukong

the legend of Fong Sai Yuk

War of Beauty

Duke of Mountdeer

the eagle shooting hero


ni hanya sebahagian..dari stok kanak kanak kami.

belum masuk lagi Lee Na Zha,,Lingwu Chung,,the secret battle of Majesty,,my fair princess,,Chong Mo Kei...etc etc.

haih,,macam-macam.



#betul kata Abah,,,dah 10 tahun pun..
;D



Thursday, July 5, 2012

lelayang emosi





ahai dikau yang perempuan,,wanita,,dan muslimah..

begini. aku bukanlah ingin melihatmu langsung tiada rasa sensitif..berwatak kebal..dan kalis cuaca bahana emosi..cuma aku ingin seikhlasnya berpesan..
bahawa sedihmu,marahmu,bencimu,,aku juga memahami dan merasainya.

kecewa dan prasangka..prejudis pada sebuah nilai kesetiaan.
itulah rencah masakan kedewasaan..tak mungkin kau akan punyai segalanya tersedia untukmu. kadang terpaksa tidak bersedia untuk bersedia..lalu kejutan itu kau anggap malapetaka..yang merombok binaan mahligai bahagiamu yang telah kau bina sekian lama.

di situ kau kan duduk terdiam,bahkan terjelopok menyembah nasib diri..
meratapi sisa sisa kenangan berbunga di ranting kepasrahan..
kesalahan dan ketidak adilan; satu persatu kau persoalkan..seolah olah dalam dunia,,hanya kau saja tahu apa itu perit menimang kehilangan..

tanyakan pada dirimu sendiri,,hatimu yang kaca itu..
siapakah yang rugi? siapa pula yang untung mengaut deraian airmatamu?
tiap saat yang kau abaikan hak kepeduliannya,,akan berlalu pergi bersama tangismu itu..

keluhan..tidak menjamin apa apa. sekadar keluhan.
ia memang melegakan..cuma sebentar..bila halilintar kembali menyentap,,kau bingit lagi.
kemelut dalam gelisah nantikan awan berganti cerah. itu pun kalau ia sudi reda.. 

penyesalan ataupun penyelesaian..ini yang membezakan.
sama ada kau tewas tunduk akur pada pelan kekalahan awal..
atau bangkit tekad juang  menggapai kebahagiaan hingga akhirnya.


ya. emosi ialah senjata ampuh bagi insan bernama Hawa.
tapi awas,,jangan sampai senjata makan tuan..
membunuh dalam senyap..sikit demi sikit.


senjata akan selamat digunakan jika kendaliannya tepat.
manual yang betul,,sasaran yang jitu.
oleh pengendali yang bijak.
bukan mengacu semberono.
pemerhatian dan nalurinya tajam.
bukan takat ragu ragu.


ayuh kita telusuri perjalanan emosi para mujahidah solehah.
bagaimana 'senjata' ini mengangkat darjat mulia mereka.


Asiah menerima ancaman akidah dari Firaun sang suami
sepenuh emosi beliau bertegas bahawa 'Tuhan itu bukan kamu'.
buktikan iman bukan penjara di jiwa
lalu Allah menjanjikan sebuah singgahsana gah buatnya di syurga.


siapa tidak berduka menerima kejian sepertimana Maryam.
dugaan emosi merenggut zaman indah remajanya
namun beliau cekal dan tawakkal
sehingga dikurnia seorang putera mulia, nabi Isa.


Khadijah turut beremosi tika akhir hayatnya
di perbaringan beliau ikhlas menginfakkan
andai tulang belulangnya yang Islam perlukan.
inilah wanita yang menerima ucapan salam dari Tuhan.


hidup dalam kesederhanaan merupakan pilihan Fatimah.
emosi seorang suri keluarga mematangkan beliau
katanya cukuplah segalanya dari Allah.
menjadikan beliau penghulu sekalian wanita syurga.


nah..merekalah teladan,,penyala pelita cinta.


sayang-sayangku sekalian,,aku berceloteh bukan sengaja..

kerana sepanjang aku menulis,,aku juga bermain lelayang emosi.
kejap kugenggam padu talinya,,kejap kulerai ruang jemari..
jika terlalu tegang,ia bisa putus dibadai angin.
jika terlalu longgar,,ia bisa jatuh di muka tanah..
maka harus cermat menerka arah, mengalun tinggi rendah.


hadiah untuk anda...



;) peace!!




#hah,,inilah efek bila habis baca satu novel..
watak utamanya ialah seorang wanita walang..
sekarang tengah baca novel perang pulak,,,haih.
kot kot ada entri perang lepas nih,,,hee.