Monday, May 30, 2011

29th May

hari itu officially saya berumur 19 tahun,
yakni angka satu yang terakhir~

I
terima kasih sangat pada ahli beytz,geng jiran tersayang..
semangat masak-masak,beli belah,untuk zikri seorang ni.
menu kalian memang superb! (realiti taw)

II
seperti yang dijanjikan,sajak mama selamat sampai di handset saya

Hanis,menjangkau lagi usiamu kini
bagai kuntum-kuntum melati
indah mekar mewangi
dik siraman embun pagi
ku kutipi buat hiasan mata hati
tika tibanya dinihari
ku susuni jemari
buat tadahan sinar mentari
biar bahang membakari
ku percaya kulitmu telah tercerap
rona-rona rasa perjalanan hidup ini

mama yakin sayang,
tiap jejak yang kau langkahi
telah kau galur susuri resipi famili
untuk nantinya kita hidangi generasi
suatu ramuan berinti
pasrahan Ya Robbi.

mama ratu hatiku,alangkah bertuahnya anak ini ~

III
saya juga terharu menerima private massage di facebook,
daripada guru tersayang, Teacher Norasidah Marjom.

Assalamualaikum,selamat hari lahir. semoga berbahagia,berjaya dalam bidang yang diceburi. bertambah amal ibadah dan hidup dalam limpahan rahmat dan sentiasa mendapat keredhaan Allah Taala.Ameen.

IV
syukran jazilan pada mereka yang mengirim ucapan dan doa.
apa yang penting,
kalau kita mahu rasa gembira,berikanlah kegembiraan kepada orang lain.
ingat juga pesanan ulamak, "Anakku,tika engkau lahir,engkau menangis dan orang tersenyum, maka berjuanglah sehingga saat engkau meninggal dunia,orang menangis dan engkau tersenyum.

V
tarikh keramat ini, 29 MEI 1453
Sultan Muhammad Al Fateh serta pasukan tenteranya berjaya menawan Kota Konstantinopel~
soroti kegemilangan Islam pada waktu itu.





Monday, May 23, 2011

le tour de Giza

al kisah bermula bila kami melawat booth KAYBE @ Kasr el Aini Youth Build Egypt organisation, sebuah persatuan student arab di kampus.
aktiviti tahun ini ialah cycling to pyramid. wah,menarik~
cepat-cepat kami isi borang untuk join.
senior tahun empat,Alaa' sangat teruja bila tahu kami baru tahun satu.
she stated,"i really against that we and malaysian students are separated even we are in the same uni."
erm..mungkin betul.

pastu,dy kata ada lagi 40 tempat kosong yang kemudiannya diisi oleh pelajar melayu lain.
preparation sikit,kami jogging pagi-pagi selama seminggu.
petang sehari sebelum,ada kawan keluar ke Tahrir beli t-shirt,topi,bertemakan Palestin dan Mesir. semangat..
bertembung dengan demonstrasi aman.oops.selamat je.

pada tarikh 14 Mei 2011,kami melakar sejarah..

-berbasikal 21 km-

track dari uni ke center of Giza ambil masa 2 jam. ada insiden,namun semua berjaya sampai ke destinasi.kami penunggang basikal ibarat semut di celah kerengga.hah.

-bergambar di luar Giza Square-

hanya gambar separuh sedia berjaya ditangkap.mesriyyin begitu berbangga menerima penyertaan kami rakyat malaysia.cayalah..

-kami pengembara padang pasir-

melilau sekitar kawasan piramid tanpa tour guide.sesekali meminta tolong teman arab. sempat lagi bergaduh harga dengan pakcik kuda.

-sphinx,lambang keteguhan raja firaun-

a mysterios marvel from the days of ancient Egypt.the body of a lion with the head of a king,the sphinx has come to symbolize strength and wisdom.

-terik mentari vs keajaiban unta-

"Maka apakah mereka tidak memperhatikan unta bagaimana dia diciptakan?”
(al Ghasyiyah;17)

beginilah.bangsa pembina piramid adalah satu bangsa yang hebat.namun..

Dan (ingatlah), berapa banyak Nabi-nabi yang Kami telah utuskan kepada umat-umat yang terdahulu zamannya.Dan tidak ada seseorang Nabipun yang datang kepada mereka, melainkan mereka mempersendakan dan mengejek- ejeknya.Lalu Kami binasakan orang-orang yang lebih kekuatannya daripada mereka dan telahpun disebutkan (berulang-ulang di dalam Al-Quran) tentang kisah-kisah dan misal perbandingan mengenai umat-umat yang telah lalu.
(az Zukhruf: 6-8)
#########

hmm.apa pula perancangan tahun depan?
anticipating for another..

p/s-selesai practical exam..rehat sebentar.

Wednesday, May 18, 2011

kecik besar

bila ada problem,

"alah zik,masalah kecik je.lagipon kite kan masing masing dah besar.."

"hah?inilah masalah orang yang rasa kononnya dah besar. yang kecik dibesar-besarkan, yang besar,dikecik-kecikkan.hmm"


-the best way in relationship is..communication,
the biggest mess in relationship is also.. communication-

suarakan kasih sayang anda,kerana mungkin itu cara penyelesaiannya..

saya cuma mencuba.the rest,i turn to Ya Sami' Ya Baseer..Ya Ahkamul Hakimeen.



Dari Abu Hurairah r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda: "Setiap seruas tulang dari seluruh manusia itu harus memberikan sedekahnya pada setiap hari yang matahari terbit pada hari itu. Mendamaikan dengan cara yang adil antara dua orang adalah sedekah, menolong seseorang pada kendaraannya lalu mengangkatnya di tas kendaraannya itu atau mengangkatkan barang-barangnya ke sana, itupun sedekah, ucapan yang baik juga sedekah dan setiap langkah yang dijalaninya untuk pergi shalat juga merupakan sedekah, menyingkirkan benda-benda yang berbahaya dari jalan termasuk sedekah pula." (Muttafaq 'alaih)


p/s-patutnya kaki yang rasa kejang,awat tangan pun tegang nak menulis di sini..
nantilah ye,ada kelapangan saya menconteng lagi.

Wednesday, May 11, 2011

tag kempen

kali ini berkempen..


setelah saya ditag oleh puteri shafieza,
saya pun bertanggung jawab untuk join..

saya jemput juga sahabat saya


p/s-oh.macam ni rupanya..
moga kekal.
=)

Monday, May 9, 2011

nil & kami

bila tiba hujung minggu
bermula pagi kami berempat
nak keluar menjenguk mentari celik..

jauh lagi perjalanan rupanya
berehat sekejap di pertengahan jambatan
biar Nil jadi saksi....

kawan-kawan
jom sambung jogging lagi
berhenti simpang,tak tahu mana jalan

duduk berteduh meredupkan mata
terbayang dulu nabi Musa
dihanyutkan entah sepanjang mana

waah..dari hujung kita jelajah
kepulauan sana kita tinggalkan
bersedia untuk yang seterusnya?

ini saja kisah kami
saya,faiz,helma and aisyah.
kepenatan itu berbaloi...
('- _ ^)


p/s-untuk mama, selamat hari ibu 2011
tahniah,berjaya menawan Gunung Datuk!
saja nak buat mama jeles juga
nanti Hanis bawa ke sini pula ye..
biiznillah
=)

Tuesday, May 3, 2011

reintroduce

bismillah.yang memberi saya keazaman untuk menulis.
bila menjengah angka 55 di sebelah,saya terfikir. (cantik nombor tu)
dulu saya mula melancarkan blog ini,jujur saya katakan,pakai redah saja.
orang kata,tak kenal maka tak.....

maka ta'aruf!
saya cuba seringkasnya.

1. BiO

i-saya Hanis Zikri binti Mohd Nahrawi. anak kepada pasangan guru En. Mohd Nahrawi Yusof dan Pn. Missinon Ahmad Damanhuri. dilahirkan di Teluk Intan,Perak pada 29 May 1992 dan kemudian menetap di Tanjong Karang sehingga kini. diapit oleh dua orang jejaka setia; encik abang Muhamad Hanif Zikri a.k.a penulis tepianmuara dan adik macho Muhamad Hamim Zikri.menjalani hidup sebagai seorang anak perempuan tunggal memang menyeronokkan. seolah olah boleh 'act like a lady,think like a man' by Steve Harvey. =)

ii-kegemaran-apa yang menduga iman,hati,akal dan jasad.antaranya novel thriller dan family curved,lagu zain bikha,buku islam dan saintifik,pendakian Gunung Tahan contohnya,jogging di sisi Sungai Nil,fotografi,tengok benda kemas dan teratur,CSI,Leverage,dan mendengar orang cakap.ada yang kata,'zik,you're a very good listener but when it comes to story telling, a little bit loser'. takpe..asal bahagia...hah.

2. pendidikan

i-dari tadika sampai darjah enam saya bersekolah di Tg Karang,dahlah dekat sangat dengan rumah.menyambung zaman tingkatan di SAM Bestari Subang Jaya kini dinobatkan kluster.tahniah pada warga sekolah terutamanya guru-guru. perjalanan berulang alik ke asrama selama lima tahun bersama BDQ 604 ditemani abah tersayang yang ingin melihat anak ini berjaya.pernah je saya balik naik bas.boleh dikatakan hampir setiap hujung minggu mama dan abah akan menjenguk saya dan abang di situ berserta makanan.waaah...siapa rindu siapa agaknya...

ii-Alhamdulillah,berkat doa semua,saya kini pelajar perubatan tahun satu di Kasr el Aini Medical School,University of Cairo,Egypt. di bawah tajaan LZS,menghadiri kuliah G-to-G (government to government) di mana kelas dikendalikan sepenuhnya dalam bahasa arab. kami bukan pelajar MoU seperti JPA dan MARA yang lain.awal-awal memang payah. mujur ada senior tutor yang membantu. sebenarnya sangat bersyukur dari segi pergaulan dan bahasa dengan adanya teman-teman arab.doakan saya menjadi dokturah muraqqibah billah.

3. pre family

di rumah kecil tapi bahagia di Mouniera ini,saya berkongsi kasih dengan lima orang lagi. kami empat budak selangor dan dua mek kalantan.oh my lovely ahli beyt, you are my bestest friends eva eva;atiqah,faiz,rabiatul,fatanah,suhailah... tambah sayang kalau you all masak sedap sedap.yummy~
erm.pasal jodoh, saya stick to 'serahkan cintamu total kepada Allah nescaya Dia akan titipkan buatmu seseorang yang juga serahkan cintanya total kepadaNya.' fuuh ini mencabar.apapun,saya adik yang patuh kepada keputusan abangnya.... (????)

4. blogging

awalnya malas setelah adanya facebook.lepas itu,abah kata, "macam mana abah nak tahu cerita kakak kalau takde blog,buatlah macam abang tu.." so saya pun tergerak hati.as you see, i like to keep this simple.yang penting,isi dan inti.tapi atas landasan niat lah.untuk membaiki kekurangan diri and inspire others to do so.maaf jika blog ini tak seperti lain,sebab biarlah tak sama (apa ni?).cuma saya harap,ambiklah apa yang baik,yang tidak tu sudah-sudahlah.sudi-sudilah tegur yang silap.


5. kenapa

Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu.Sesungguhnya Allah Maha mengetahui lagi Maha Mengenal.
( Al-Hujurat : 13 )

pegangan ini yang sering kita terlupa.hidup demi menjadi hamba bertaqwa.tujuan saya menulis kali ini adalah untuk sesi refleksi,pada diri sendiri tentunya. yakni bila melihat diri,kita tahu siapa kita dan siapa sebenarnya kita perlu kalahkan.tak lain tak bukan ialah diri sendiri juga.persaingan terhebat bermula as we go against ourselves.. yes,you should trust yourself first before you really know that you,can be a better person.do change for good,for ummah of course. last but not least,moga Allah merahmati pembaca sekalian...usikum wa iyya ya.. robbana khalleeku...

(^ _') terima kasih,kerna selalu ada untuk saya...