Monday, January 24, 2011

Ana



ANA.


singkapi tadbir diri
cerminan di sebalik bayang kehidupan
putih- usah dulu dipuja
hitam- usah lalu dilupa
antara itu
ada warna cerita
bias pujukan pelangi

bisakah
seindah lukisan syahadah
sesegar titisan hidayah
sedingin dakapan raudhah

pada kalian
ku perturutkan budi
kerana kasih

pada Tuhan
Ana di sini.
dengan upaya Hamba..




*1.masih exam,last paper will gonna be on this Thursday.

*2.teringat pada kata Ustazah masa kelas patang tadi..sambil tersenyum,
"seluruh makhluk di bumi bahkan di laut memohon ampun bagi
orang-orang yang menuntut ilmu.."
kami budak Malayzi bersungguh mengangguk.
dan Ustazah sangat teruja kami faham.....
ayywwah.(^ _ ^)

*3.homework ~kena ingat taw.

*4.kepada ahli beyt jiran bilik,my dear siti faiz asikin...selamat hari lahir ke-19!! moga iman,ilmu dan amal seiring dengan kehidupan kita...
"study nombor 1,tapi makan bukan nombor 2!!! ahaks....memandai je..









Monday, January 17, 2011

singkat

Alhamdulillah paper physio dah selesai..

kitab fisio-ilmu yang saya cinta.

kini nak kisahkan tentang semalam (jarang saya bercerita panjang)
untuk makluman,abang saya sedang kembara serata tapak sejarah kegemilangan Islam di Sepanyol dan Itali...

pagi-pagi:
abang telefon dan beritahu flight delayed. kena transit di Cairo satu malam.
"kalau ada rezeki,kita jumpalah ye.."

siang-siang:
abang selamat tiba di Cairo.saya balas teks mesej..
"kalau menyusahkan,tak payah jumpalah bang."

petang-petang:
study mode...
berdoa dan terus berharap dalam hati.
lain kali je lah..

malam-malam:
sedang duduk menghadam ilmu...telefon berdering.
"Hanis,abang kat medan Abu Risy nih!!"..
saya separuh menjerit.gembira+terkejut.

rupanya abang dan kawan naik teksi dari airport sampai sini,perjalanan hampir satu jam. mereka dengan loghat ammi urduniyah vs ammi mesriyyah.. bagaimanakah?

makan firah rubu'.
turut ada Hasif,penuntut Ain Syams
a.k.a pak cik kami.
kita saudara..

tengah malam:
menikmati setengah jam kesejukan di atas bot layar merentasi sungai Nil..diiringi sahabat-sahabat lama abang,dan housemate berbakti,Suhailah Abdullah. thanx dearie..makan, sembang sembang,terasa tenang....

tak tahan, sejuk sangat nih..

sebelum pisah,saya sempat bagi ole-ole pada abang yakni my favourite pair of dark brown glove..at least orangnya tak sampai lagi,glove nye dah jelajah dunia dulu pun jadilah.
(padahal..kenapalah abang tak bawak sendiri haa?)

masa memang cemburu.
"sorri ambik masa adek.."
"eh bang,tak pe..berbaloi.."

melihat abang berlalu pergi..
tanpa sedar..ada air mata yang tumpah.(*: __:*)
dalam hati ini,
"abang,take me away with you.nak ikut..."

kelepappp..oit,esok periksa daa.

tengah pagi:
belek buku,tidur dan sahur.

dalam masa yang cukup singkat, kita sudah merasa sangat bahagia berkongsi ukhuwah sesama manusia..

Dari Qatadah ra, Rasulullah SAW bersabda, ‘Tidak beriman salah seorang diantara kalian, hingga ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.’ (HR. Bukhari)

tapi bagaimana dengan kasih sayang Allah yang acap kali kita lupakan dan salah gunakan?

Dari Abu Hurairah ra dari Nabi saw beliau bersabda: “Setelah Tuhan menciptakan makhlukNya, dituliskanNya satu tulisan untuk diriNya dan diletakkan di sisiNya di atas Arasy, yaitu: “Sesungguhnya sayang-Ku melebihi marah-Ku.”

pada cinta Rasulullah kepada umatnya...

Dari Anas ra. katanya Rasulullah bersabda:
“Tidak (sempurna) iman seseorang kamu, sebelum ia lebih mencintai aku daripada mencintai ibu bapaknya, anaknya dan manusia umumnya.”

ketahuilah..

Dari Abu Hurairah ra, katanya: saya mendengar Rasulullah saw bersabda, “Tuhan menciptakan rasa kasih sayang itu seratus bagian. Sembilan puluh sembilan daripadanya disimpan-Nya di sisi-Nya. Satu bagian saja yang diturunkan-Nya ke atas dunia. Dengan kasih sayang itulah para makhluk saling berkasih sayang, sehingga kuda mengangkat kakinya karena takut anaknya terinjak.

ya Allah,izinkanlah ana merasakan limpahan baki kasih sayangMu yang agung itu..
biar abadi. ameen ya Robb.





Wednesday, January 12, 2011

muslim

alhamdulillah masih berada dalam mood exam.

mencari ketenangan hati..
nak rilekskan minda (yg agak berebut utk diisi)

maka ditemukan dengan satu halwa audio yang menepati..
yup.tepat pada masa dan tujuannya ia dicari.

mari hayati bersama..
cuma luangkan 4 minit dan 22 saat sahaja.
sidang viewer sekalian...


kita semua ni bukan muslim hanya pada nama..
ISLAM ialah anugerah dan amanah yang terbesar dalam hidup..

p/s: muslim yang baik akan sentiasa mendoakan saudara muslimnya yang lain.
jangan lupa tu.
so,sudi-sudilah doakan saya,kami,dan mereka yang bakal menghadapi imtihan..
start 17 hb jan,20hb,24hb, dan 27hb..
terima kasih dululah ye..

mohon pamit sign out...
hee.

Friday, January 7, 2011

maaf

bismillah..

saya di sini nak buat public apology...

"kepada encik abang,adek hanis minta maaf.sori sangat2, sebab mengalami masalah teknikal yang tidak disengajakan..(-_-')

hmm.
-tiap kesilapan perlukan pembetulan, dan kesalahan perlukan hukuman-
(saya dah terima kedua-duanya sekali)


ala..mak pandang tempat lain pulak.
'limo kebanggaan' kami
beridentitikan BDQ 604.
yang terbaru..ehem ehem.

so,dedicated to mak,abah,abang,amem...

saya sebagai hanis,adek,dan kakak(3 in 1) nak minta ampun jika ada terbelit kata,tersimpul lidah, terlajak laku,terkurang bahasa.....

kemaafan bukan disinonimkan dengan hari raya saja kan?

nak kongsi sikit,bila duk jauh-jauh ni...
mesti rasa rindu itulah racun dan penawar...
tapi yang buat saya bahagia...
bila phone berdering menayangkan..
"dr abang", "abah", "adek amem"...(nset mama tak dapat akses)
hati ini...
subhanallah.....
berbunga...
rasa nak bagitahu satu dunia....
saya sayang kamu semua......
kadang kadang...
bila ada ketidaksempatan untuk angkat phone...
rasa terkilan..
sedih pun ada...
apalagi, pasang tekad...
nanti,online,skype puas puas..
tunggulah...

heehee(" ,)!

bercita-cita..

{surah Al-Insyiqoq:6-9}
(6)Wahai manusia! Sesungguhnya engkau sentiasa berpenat-lelah (menjalankan keadaan hidupmu) dengan sedaya upayamu hinggalah (semasa engkau) kembali kepada Tuhanmu, kemudian engkau tetap menemui balasan apa yang engkau telah usahakan itu (tercatit semuanya).

(7)Kemudian sesiapa yang diberi menerima surat amalnya dengan tangan kanannya,

(8)Maka ia akan dihisab dengan cara yang mudah dan ringan,

(9)Dan ia akan pergi kepada keluarganya (yang beriman) dengan sukacita.

dalam doa robitoh;kita bacakan ayat-ayat cinta ini...........ayuh!
biar bergema hati ini dengan tambahnya iman,
bersama insan-insan tersayang..





Saturday, January 1, 2011

sini

hmm..kali ini cuma nk bawak jalan-jalan ke mesir..

gambar terakhir sebelum departure..
seronok dapat seat tepi tingkap.

haa.ini buah-buah di market
kher zaman..yummy!

haa..masa jamuan makan tuan rumah kami,
ustzh mahar. mmg orang arab ni
selagi tak habis,kita tak boleh balik!

mak abah,jangan risau.. terlampau
ada masakan melayu kat sini..

masa jaulah di qol'ah salahuddin al ayubi,
masjid sultan ali pasya namanya.

inilah dia..disebabkan time constrain,
kita akan jumpa lagi di lain masa.....
daa~
...................................................................................................
terhenti

satu,dua,tiga..
sederap langkah-langkah sumbang
empat,lima,enam
dinginan layu angin menyatu
tujuh,lapan,sembilan
kosong,buntu sebalik bayang

yang ke sepuluh..
hati-hati.
nanti.
terhenti.

mungkin..
sia-sia.
sahaja.

nb:terfikir semasa berjalan pulang
dari post office sayeda zainab..
________________________________________
suka..pos dari tanah air baru sampai.
terima kasih,mak abah!