Tuesday, April 24, 2012

debat sehat

setelah dua tahun tak berdebat,,rasa outdated sangat..huh,padan muka.
tahun lepas,tak tengok pun orang lain lawan,,sebab nanti jealous..plus geram.


tup tup..farah nur ziha mesej,,ajak join.
katanya, "aku dah bosan hidup dalam keskemaan ini..haha..jomlah weyh"
tambah lagi sorang member,,azri hisam.
kami bertiga pun memulakan perjalanan..
saya memang biasa pegang pembahas pertama..azri next..fara third.


hari penentuan,,saya agak 'hilang arah'..yelah,,dapat acute cough tiga minggu non stop.
nafas pun kadang kadang sesak,,suhu badan turun naik,,hidung tersumbat,,kepala ni rasa berat je,,
nak critical thinking pun,,sampai tak sampai.
pagi..tidur,,petang..sambung diskus,,malam..berentap.
fergh,,rasanya kalau ada orang keempat,,memang saya mintak ganti masa tu  jugak..
tapak kaki ni dah terasa sejuk,,dahi makin panas..erggh,,redah sajalah..kena stay cool~


pengalaman ajaib saya,,tak pernah jadi ketua pembangkang.
kalau undi,tangan ni memang cop kerajaan,,sokmola jadi perdana menteri je.
dan,,saya telah membuat kesalahan terbodoh dalam sejarah..
terlupa untuk meminda definisi usul PM..juri pun tepuk dahi..aduus.
masa berhujah,,macam bukan saya..tak selancar biasa..bersalah lagi.
so,,akibatnya,,dewan persidangan menjadi saksi kekalahan kami.


jadi,,anda(dan saya) harus sihat..fizikal dan mental.kerana dengan itu,,hadir keyakinan dan kesediaan yang mantap..barulah dapat berdebat dan bersaing secara sihat,stabil,dan saksama.


sepertimana nabi Musa a.s berdebat dengan sang Fira'un.
sebagaimana nabi Ibrahim a.s berdebat dengan Raja Namrud.
juga nabi Lut a.s berdebat dengan kaum Sadum.
berjuang menegakkan hakikat tauhid;bahawa Tuhan itu Allah yang Esa.
para Anbiya' tidak kalah dan mengalah,,bahkan sabar menanti kemenangan dariNya.

#terima kasih pada yang memberi sokongan..
maaf kepada yang tak tertunai harapan..
sila top up mana mana kekurangan..


:)

6 comments:

  1. tahun depan ade lagi!~
    (^^,)v

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ade niat lg thn dpn,,,hehe

      Delete
  2. insyaAllah lain kali cuba lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ade niat utk cuba lg... ;p

      Delete
  3. Replies
    1. haha..iffah,,dulu awk yg selalu bebel2 an..'zik,mkn ubat..jg kesihatan..jgn carik sakit'..huhu..rindulah plak..

      Delete