Tuesday, March 13, 2012

ABC


Ya,ulama ulama dahulu bukan hanya mewarisi ilmu para nabi tetapi yang paling utama mereka mewarisi hati para nabi. sifat sifat mahmudahnya begitu ketara. jika mereka berbicara, pasti disebut kelebihan guru guru mereka sebelumnya. jatuh pena di tangan,tidak akan diletakkannya di atas kitab atau al Quran. jangan ada sesuatu yang diletakkan lebih tinggi daripada al Quran dan al Hadis..bukan sahaja di dalam hati,bahkan daripada segi kedudukan fizikalnya.-genta rasa.com


Allah..


di mana kita letakkan martabat ilmu dalam ruang hati kita?
untuk jadi daie,pakejnya dua. 
yakni Ilmu dan Akhlaq..


rasa jauh sangat daripada pencapaian hebat seperti mereka.
buku yang sepatutnya (wajib) dibaca pun masih berada dalam waiting-list.
study baru sejam pun,dah rasa macam tak senang duduk..


doa ingin tidur dan doa bangunnya..pun sering lupa dituturkan.
doa keluar dan masuk tandas..untunglah kalau ingat nak baca.
doa musafir jauh-jauh..pun tak hafaz lagi.
padahal tahu.


bagaimana mahu berakhlaq dengan ilmu...
'kita pulangkan apa yang kita terima kepada yang memberi'
kita terima ilmu,dengan izin Allah..jadi untuk memulangkannya, haruslah berbuat hasil kadar ilmu tu.
amalkan cantik cantik..untuk tunjuk pada Allah..yang kita bersyukur atas kurniaan nikmat ini..moga Allah melimpahkan ganjaran kebahagiaan selama mana kita beramal dengan ilmuNya..


Aliran ilmu umpama aliran air. air akan bertakung di tanah yang rendah,begitu juga ilmu, ia akan bertakung di hati yang rendah.









No comments:

Post a Comment