Friday, March 11, 2011

II & markisa

bacalah dengan nama Tuhan yang menciptakan.
Allah.

route map II menuju TAQWA

II-berAMAL dengan ilmu


ilmu yang tidak diamalkan umpama pokok yang tidak berbuah.
untuk bertaqwa tidak cukup sekadar mengetahui tetapi perlu merasai hakikat ilmu itu.
untuk merasai perlu mengamalkan apa yang kita tahu.

ilmu umpama pedang.masakan pedang itu berguna jika tidak dihanyunkan apabila berdepan dengan musuh.begitulah perumpamaan oleh Imam al Ghazali.

Allah mengingatkan kepentingan beramal menerusi firmanNya:
[at Tawbah:105]- dan beramallah nescaya Allah,rasulNya dan orang beriman akan menilai amalan kamu.

jadi jangan ghairah menuntut ilmu tetapi iringilah langkah susulan yakni mengamalkan ilmu.
belajar tentang solat misalnya,adalah untuk diamalkan.
praktikkan solat untuk mengingati Allah sepertimana tujuan solat itu diwajibkan.

*yup.iman juga dibuktikan dengan prasyarat; amal...

-=-=-=-=-=-=-=-=-

now for encik Abang.

abang,tak pernah tengok pohon markisa depan rumah kita berbuah an?
apatah lagi rasa jus asli markisa buatan sendiri. heehee.
nah..tengoklah..dah banyak dah.sampai tak terpetik..


-meet markisa fruit-

one more thing.
ada gambar spesel untuk abang.

tadaa...... Adek Yaya..


-the gedik+cute smile-

ada cerita di sebalik pic ni.
sebenarnya dah ada video dirakam khas untuk abang.
dengan nyanyian 'enjit enjit semut' pengaruh 'hantu kak limah balik rumah'.
tapi bila sampai part Hanis suruh dia sebut.........

H: okay adek ya,cakap "bye abang anep...."

Z: bye abang amem....

H:eh.abang ANEP laaa..cakap lagi sekali. adek ya kan comel..

Z:bye abang AMEM..(dengan slumbernya)

H:abang ANEP!

Z: ..............hmmm....adek ya tak boweh (boleh) laaaa..

H:(apa lagi,tergelak dibuatnya)


-arrrghhh...-

so.sorilah bang.tak dapek den nak nolong eh.
dah banyak kali practice tak menjadi juga.
agaknya tunggu abang depan mata kot baru dia boleh sebut.
haha.

salam dari kampung halaman...

p/s-saya akan flight pada 15hb mac tengah malam 16hb.. doakan selamat ye.





4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. nampaknya adek yaya sayang amim lebih ni
    hahaha

    ReplyDelete
  3. haha.

    balik ni kene doktrin yaya kaw kaw.


    tentang ilmu, sungguhlah.

    ReplyDelete
  4. alee-haah.kesian pon ade gak kat org tu.hehe.

    abg-pujuklah dia.lama sangat tak jumpa kot.

    ReplyDelete