Monday, August 22, 2011

paling best

bismillah

daripada hari Jumaat sampai ke Ahad,saya keluar meninjau tanah air.
Tanjong Karang-Sambest-Intec-Seksyen 15-Seksyen 27-PKNS-Masjid Negeri-Tanjong Karang.
Lawat sekolah-jumpa adek Jordan-rumah Farha-masak masak-reunion batch-baju raya-balik.

rata-rata soalan yang diajukan kepada saya,budak balik bercuti sama ada daripada kawan ataupun cikgu-cikgu;

Q:amacam kamu kat sana,apa yang BEST sangat duk oversea?
A:hmm.yang paling best ye..jauh dari family..

Explanation:jangan salah sangka..bukan saya maksudkan perkara paling menggembirakan sepanjang berada di luar negara ialah apabila saya jauh daripada ibu bapa,adik beradik, kampung halaman,teman-teman,makanan sedap..semua itu.
tidak sama sekali.


jom teliti secara literal. perkataan BEST membawa makna;
-the best part,moment,or value
-the supreme effort one can make
-in a most excellent way,most creditably or advantegeously

bagi saya,inilah jawapan sesuai melihat kepada definisi sebenar tersebut. benda paling best. yang memberikan saya pengalaman terbaik melalui proses kesusahan dan simulasi keadaan.

berbekalkan usia saya 18 tahun yang masih mentah(jujurnya) dah 'dipos' dari jauh jauh terbang ke negara asing.budaya dan corak pergaulan nyata berbeza. awal awal sememangnya payah membiasakan diri,pelbagai bentuk tekanan datang dari segenap penjuru,masalah pendaftaran yang susah selesai,mencari kawan sejati,menguruskan kewangan sendiri,memastikan dapur sentiasa berasap,sesi kelas medik-arab menuntut ketahanan mata dan otak,kerenah jiran para penjual,sampai lah kepada jubah warna apa yang mahu dibeli untuk balik raya nanti..:P


nak dicerita lebih,langsung tidak perlu.persepsi orang lain-lain. mungkin pada saya susah, pada mereka mudah,dan sebaliknya.

yelah..andaikan saya menuntut di sini saja..menghabiskan Asasi Kejuruteraan Kimia di UiTM atau Asasi Perubatan di Medical College of Cyberjaya atau Matriks di Kolej Matrikulasi Banting..tentu saja 'jauh dari family' bukan alasan. tiap hujung minggu,mungkin saya akan tempah tiket bas balik kampung atau mak abah yang akan datang melawat..wow seronoknya.. sentiasa rasa termotivasi,hidup penuh ceria,tak payah fikir makan pakai,semua diuruskan,buat family gathering,melancong sana sini pi air terjun ke,sampailah kepada stokin sehelai pun mama boleh tolong belikan.. :P

Allahu akbar..pilihan telah dibuat dan wajib bertanggung jawab atas pilihan kita.
apa yang telah berlalu biarkan berlalu..ada masalah,selesaikan. rasa lemah,kuatkan. ada halangan,redah saja.dah salah,jangan ulang. yang betul,biasakan. kata orang,kena 'siap sedia'.jadi kena bersiap dahulu sebelum bersedia..
manfaatkan masa yang ada..gunakan kuasa minda@brain mapping@self control@apa saja istilah yang sama waktu dengannya..usaha kasi kaw-kaw,akhirnya kita tawakkal..

berakit-rakit ke hulu,berenang -renang ke tepian
bersakit-sakit dahulu,bersenang-senang kemudian.
ini tajuk yang saya suka masa sekolah rendah..yakni tulis sebuah cerita berdasarkan peribahasa ini.bla..bla..bla..hihi..

nak ikutkan,naik rakit ke berenang.. yang lagi susah erk..
tak kisahlah.kedua-duanya akan mudah kalau ikut arus. pasti susah kalau menentang arus.
tidak hairan dalam dunia sekarang kita mudah 'hanyut'.jadi,difikir-fikiri..

Allahu 'alam.
saya,
hamba yang lemah,
mohon agar diberi pelepasan,
sempena fasa terakhir Ramadhan.




3 comments:

  1. zikriii!!! likeeeeee!!! i'm searching for something to motivate myself.. rndu kat Malaysia.. T.T

    ReplyDelete
  2. iffah>waa dah rindu..chaiyok beraya kat tmpt org.. be strong!!

    love,
    malaysia.

    hehehe

    ReplyDelete
  3. hahaha.. jgn la wt org jelousss... thanks zikri.. yg penting doakan kte dikuatkan iman okayy?

    thanks!

    ReplyDelete