Wednesday, April 13, 2011

balik Palestine!!!!

di sini saya.
dan mereka...


-mama bersama 'aura'nya-


-abah masa berbuka-


-nak masakan ibu.....-

di atas ialah antara perkara yang saya rindu amat.
baiklah,ada cerita hari ini..

ok.habis kelas Biochem..biasalah.ada gap masa,kitorang pun duk berborak kejap.
kira satu kelompok tu,hanya saya, Dina dan Aisyah saja student Melayu.yang lain, of course lah kawan-kawan Arab saya yang sangat sporting.

"hey,do you want to know the exam schedule?"-tanya Lamees dengan semangatnya.

"sure."-saya.sambil menghulurkan buku nota kepada Lamees.

flashback.
"come on,we gonna be friends for another six years".wajahnya yang sentiasa tersenyum.itulah ayat pertama Lamees tika kami berkenalan dulu.ingat lagi,dalam makmal Anatomy,dialah yang membawa saya dari satu mayat ke mayat untuk mengajar tiap inci organ thorax.kalau saya tak berapa faham,dia akan sabar mengulang.dia memang sangat suka membantu.yelah,saya kan warga asing di bumi Mesir.

now.back to lecture hall.
di hujung tulisannya,dia menyebut tiap patah perkataan perlahan-lahan sampai bucu muka surat.

-nampak hanya sekeping kertas-

tulisan orang-orang Arab memang semuanya hampir serupa. ada style dan lekukan huruf tersendiri.
beginilah.gambar bawah ni lebih jelas.

-cintaku bukan di atas kertas-

"and the last exam is English Exam in 9.7.2011. and..then..go..home..to..Malisia.. and..

HEBROUT..GAZA..PALIESTAIN!!!yeaaaayyyh!!!!"-kami bersorak girang.

saya seakan terkedu sebenarnya.

"you all,we love Palestin,you know that."-Dina.jujur.

"masya Allah.we really love Malaysia too..wallahi.-Lamees.tenang.

**********
saya baru tersedar.rupanya rindu yang saya rasa biasa-biasa saja.
ada sahabat saya yang tiap detik merasakan rindu luar biasa.
pastinya bukan calang-calang apa yang dirindui.
PALESTIN-bumi Intifadha'-daratan penuh mengalir darah para Syuhada' dan Auliya'...
segan.serta tidak mahu bicara panjang lagi.

bersyukurlah.berjuanglah.berdoalah.ditetapkan iman ini.













6 comments:

  1. Allah.
    Sungguhlah.


    Adek, do consider to have your raya here.

    ReplyDelete
  2. lamees tu yg pkai spec eh zik?? alaa, bestnye dpt kwn baik ngn dorg. hehe.

    ReplyDelete
  3. Huk.
    Rasa macam terkesima bila rindu diorang kepada Palestine begitu meninggi.

    Selamat balik Malaysia akak Hanis. :D

    ReplyDelete
  4. subhanallah.dahsyattnya kerinduan dia.
    kita cuma tahu rindu malaysia je =(

    ReplyDelete
  5. abang,do sponsor to have me on your raya there... hihi.haih.5hb 7,hanis tgh dok pekse lg.. dy dh balek sini..tgklah nnt plan cmne.ade rezeki,ada.. yela.sy yg muda kenala ziarah yg tua an,,

    ReplyDelete
  6. nana>yup.yg selalu kwn dgn ruwanda(yg tinggi lampai,kurus).lagi best dpt kwn baik dgn na.. kan kan..;)

    husna>moga kita pon merindu..
    doakan ye. nk exam puas2,baru pi holiday..

    alee>tahu takpe.ada hikmahny ak kat sini. terasa tiap kali ngara arab lain bergolak.family kwn2 ak plak tu.huhu~

    ReplyDelete