Sunday, July 8, 2012

ceciter cina

"Abang!!Kakak!! tutup tv tu,,dah dekat Maghrib ni!!!"
"Kejap lagi nak habis dah!!" balas dua budak 'baik' yang comot beruniform sekolah.

Aroma segar pekat ayam masak kicap dari dapur langsung tidak pernah berjaya menarik perhatian dua budak 'baik' yang khusyuk melopong depan kaca tv.

iklan demi iklan..tetap setia menunggu..tanpa berganjak sedikit pun.

"ya Allah..dengar tak..Mama suruh apa tadi??!!" untuk entah ke berapa kali.

"psst..Adik,,slowkan volume..kita masih boleh tengok subtitle..mak tak perasan kat bawah."
"haha..betul.betul..iklan nanti,Abang mandi dulu taw."
"ok.ok.kalau dah start,,jerit,bagitaw Abang."
"eh,mana boleh jerit,,nanti Mama dengar la."
"ye tak ye..nanti kantoi."
"mandi ah cepat cepat."

***

"bila nak 9.30..tak sabar dah ni..issh.."
"siapa nama yang jahat semalam tuh..mesti dia kalah punya.."
"lupa dah.eh,,tapi dia ada lima nyawa.."
"kalah,,pastu mesti dia balas dendam..hihi"

"ni dah solat 'Isyak belum?" tanya Abah lepas balik dari masjid.
"belum,Bah."
"apa lagi? nak Abah cabut wayar TV tu..biar tak payah tengok langsung!"
"jangan..jangan..okey,,kitorang solat sekarang."

"hisy,,Adik nih,,kenapa jawab belum..?"
"tak baik la tipu.."
"nanti habis cerita,,kita solat lah."
"haah an,,tak terfikir pulak."

***

"budak budak nih..esok sorang sorang Mama pek kan baju,,masuk dalam beg.. pi duduk dengan amoi depan rumah..suka sangat tengok cerita cina..sampai panggil,, langsung tak menyahut..haih..geram betul!"

"entah apa yang seronok sangat..berapa kali Abah nak cakap..cerita cina yang korang tengok ni takkan ada habisnya..10 tahun lagi boleh tengok balik!!"

***

tersenyum sendiri..bila kenangkan zaman nakal dulu-dulu (rasa sekarang pun masih nakal =p)
bukanlah kami..dua budak 'baik' ni,,
kalau tak ingat satu persatu nama watak hero heroin,antagonists protagonists, bilangan episod terkini,masa tayangan,, semua cerita cina tu.

bukanlah kami..dua budak 'baik'..
kalau tak ingat kung fu jurus apa dan berapa,siapa yang hidup mati dan  dihidupkan semula,kuasa dan kelemahan apa yang ada,makhluk jelmaan sebenarnya..

dan bukanlah kami..dua budak 'baik'..
kalau tak kena marah dan kena bebel hari hari,,siang dan malam,, 
mendengar dialog yang sama,, mencipta alasan yang sama.. dan mengulang perangai yang sama.

itu dulu,,kesannya,,walaupun dah bertahun lama..saya dan Abang masih boleh recall tiap tiap nama cerita nih..



Journey to the West-
Sun Wukong

the legend of Fong Sai Yuk

War of Beauty

Duke of Mountdeer

the eagle shooting hero


ni hanya sebahagian..dari stok kanak kanak kami.

belum masuk lagi Lee Na Zha,,Lingwu Chung,,the secret battle of Majesty,,my fair princess,,Chong Mo Kei...etc etc.

haih,,macam-macam.



#betul kata Abah,,,dah 10 tahun pun..
;D



4 comments:

  1. Senyum.Sbb teringat jugak.

    Yelah.sepuluh tahun dh pun^^,

    ReplyDelete
  2. hahahahahahaha!

    I still have the same excitement watching those.

    ReplyDelete