Thursday, February 17, 2011

heart-shaking

magnificanto!! extraordinary!! unforgettable!!

tak tahu nak kagum macam mana lagi pada dua novel favourite saya nih.
kepada yang belum sempat tahu pun,meh saya kenalkan.

1. Lasykar Pelangi 2009 by Andrea Hirata
2. The Kite Runner 2003 by Dr.Khaled Hosseini



heart-shaking~

kedua-duanya;

-pastinya best-seller.
-meyakini the magic of childhood memories.
-dimartabatkan menjadi sebuah filem karya hebat.

hmm..let me think, US(and Afghanistan specifically) ada The kite runner, Indonesia bangga dengan Laskar pelangi, Malaysia ada apa ye?.................
yang boleh menyamai pencapaian sebegini luar biasa
hanya berasaskan idea kenangan semasa zaman kanak-kanak.
subhanallah.

some suggestion,please?
(but not love story! huh. )

ops.mungkin belum.ataupun tidak ada. nantikan sajalah.

credits to abang hanif n siti faiz
those who triggered me to experience the feelings myself.

p/s: andai malas baca pon,saya jemput anda menonton..
tapi mesej pengarang dan keasliannya would be the x-factor.
honestly...






17 comments:

  1. maryamah karpov, andrea hirata. :D

    ReplyDelete
  2. sebenarnya banyak novel malaysia yang boleh dibanggakan dan mempunyai isi dan kupasan yang mantap n luar biasa.cuma rakyat malaysia tak mau geledah ruangan novel tempatan di kedai buku,sudahnya-ruangan novel luar sahaja habis dijual...and novel melayu yang panas pun jadi suam2 kuku..hmm..kadang2 ada yg tgk kulit da x lalu nak baca.hey,jangan menghukum buku dengan melihat kulit luarnya sahaja.haha

    ReplyDelete
  3. iqin>klu ade rezeki,terbacalah kot buku tu nnt. but still indon lagi maa

    hatta>wah..tu dia.ada betulny. novel luar lg byk liputan n promosi hebat.cuma nk juga carik novel melayu yg citer psl alam budak2 nih..hehe. myb sbb sy ni mseh knk2 kot...

    ReplyDelete
  4. Malaysia?

    Try baca ni ;

    Tunas dan Aa+Bb - Hlovate(JS).

    It's about school story and the their future study.

    Kalau 10 bintang boleh kasi 11 :)

    Try baca negeri 5 menara(a. Fuadi-PTS)? ini gempak jugak! cuma bahasanya sedikit sastera.

    dan benda yang sama, it's about school story. Pasal budak pondok. How they achieve their ambition ^_^

    selamat mencuba :)

    ReplyDelete
  5. husna>akak ye?
    hlovate.versus pun dah pena baca.tunas blom lg.aa bb sudah.cume rasany terlampau byk persamaan genre antara 2 novel nih(sbb tunas n aa bb consider satu an).tp it's fun..

    yg pts tu cam ok..i'A klu terjumpa..
    thanx lah:)

    ReplyDelete
  6. rasanya adik kot? tengah tunggu results spm :)

    versus dah baca? not bad la kot cerita hlovate tu. ha yep. sebab novel tu bersambung dari tunas ke aa+bb tu.

    ha try la baca. insyaAllah seronok. "Man jadda wajjada :)" >> slogan buku tu (:

    ReplyDelete
  7. aku da tengok laskar pelangi dengan kakak aku
    die pon pencinta laskar pelangi

    ReplyDelete
  8. hanis zikri: novel2 tu mmg bez,. ske9..

    ReplyDelete
  9. dek husna>gudluck result nnt.hlovate;7 out of 10 kot.hee..

    alee>no wonder.ada lg watak yg x ditunjuk dlm filem.

    k fini>mayb sbb dah sama2 'pelangi' kot.hihi.

    ReplyDelete
  10. Bila kita nak tengok Laskar Pelangi sama-sama??
    hah.

    Abang rasa 'kurang' sikit la bila baca Laskar Pelangi yang dah dialih bahasa. Sebab, walau bagaimana baguspun terjemahannya, tentu ada 'rasa' pengarang yang tertinggal. Lagipun, kita kan memang asal Indon!haha.

    Abang beli 'The Kite Runner' yang adik baca tu kat airport, tapi sudahnya abang baca dari buku lain. hah.

    After-effect dia masih terasa setelah seminggu membaca. Ha, adik dah baca kan A Thousand Splendid Suns. Both are, in your word, heart shaking.


    Satu lagi, dah duk Malaysia lama-lama tu tak reti-reti ke nak hantar buku ke sini??

    =)

    ReplyDelete
  11. karya fatimah syarha and hilal asyraf...
    x minat ye?
    dua pnulis hebat nh,,akak dlm usaha kumpul novel2nya..

    hanis,,mau ketemu kamu,,
    haish,,bilakah?
    akak pun msih tercari-cari wktu lapang..

    ReplyDelete
  12. aku un baca Lasykar Pelangi...
    cerita dorang mmg sangat indah..
    kanak2 y bahagia dgn duninya..
    oooohh indahnya..aku suke~~

    ReplyDelete
  13. abang>haha.lambat.hanis dah tgk dulu..mungkin tp penulisnya mmg melayu-riau.lebih kurang bhs kite..erm rasa splendid suns lebih terkesan emosinya..mr.abang,camne nk anta?novel rayyan fantasi pon duk tersekat kat post ofis mesir lagi..nntlah pas hanis baca,hanis pos ke jordan sana.

    k mumtaz>jujurnya,sori tak minat.tapi kite pernah dan akn baca utk menilai..erk.teruskan usaha akak tu taw.hihi..kite sentiasa lapang nih.ngee

    dhirar>manusia mmg suke yg indah2 an..hehe

    ReplyDelete
  14. ow,,xpe2..
    nmpaknye minat kte x sama..hehe

    akak akn cbe cri mse tu..utk cik adik nh..hehe
    tapi pape pun lau dah kna blik mesir inform awal2 k

    ReplyDelete
  15. wah, ko minat childhood pnyer legend ey??
    nice one...
    btw, apsal lately, aq mcm slalu denga psl kanak2 pnyer novel je eyh...even author2 yg aq minat pon cam nk brkecimpung dlm genre tue gk....
    mmg musim kah??

    ReplyDelete
  16. k mumtaz>erm.hanis minat novel islami..cuma bergantung pd storyline n mesejny..x dinafikan dua2 penulis yg popular..

    assyue>minat pas baca novel2 uh.hei,ak still peminat novel thriller aw lelagi ramlee awg mursyid..myb lps tgk sambutan pd genre camni, penulis pon mengikut-ikut trend..yelah nk pancing pembaca..

    ReplyDelete
  17. yep...besela tue...haha
    jgn pasnie ramlee awg mursyid wt kanak2 pnyer citer dah....
    haha tp sounds good gk....thriller one...tp knk2
    haha...~

    ReplyDelete