Monday, January 17, 2011

singkat

Alhamdulillah paper physio dah selesai..

kitab fisio-ilmu yang saya cinta.

kini nak kisahkan tentang semalam (jarang saya bercerita panjang)
untuk makluman,abang saya sedang kembara serata tapak sejarah kegemilangan Islam di Sepanyol dan Itali...

pagi-pagi:
abang telefon dan beritahu flight delayed. kena transit di Cairo satu malam.
"kalau ada rezeki,kita jumpalah ye.."

siang-siang:
abang selamat tiba di Cairo.saya balas teks mesej..
"kalau menyusahkan,tak payah jumpalah bang."

petang-petang:
study mode...
berdoa dan terus berharap dalam hati.
lain kali je lah..

malam-malam:
sedang duduk menghadam ilmu...telefon berdering.
"Hanis,abang kat medan Abu Risy nih!!"..
saya separuh menjerit.gembira+terkejut.

rupanya abang dan kawan naik teksi dari airport sampai sini,perjalanan hampir satu jam. mereka dengan loghat ammi urduniyah vs ammi mesriyyah.. bagaimanakah?

makan firah rubu'.
turut ada Hasif,penuntut Ain Syams
a.k.a pak cik kami.
kita saudara..

tengah malam:
menikmati setengah jam kesejukan di atas bot layar merentasi sungai Nil..diiringi sahabat-sahabat lama abang,dan housemate berbakti,Suhailah Abdullah. thanx dearie..makan, sembang sembang,terasa tenang....

tak tahan, sejuk sangat nih..

sebelum pisah,saya sempat bagi ole-ole pada abang yakni my favourite pair of dark brown glove..at least orangnya tak sampai lagi,glove nye dah jelajah dunia dulu pun jadilah.
(padahal..kenapalah abang tak bawak sendiri haa?)

masa memang cemburu.
"sorri ambik masa adek.."
"eh bang,tak pe..berbaloi.."

melihat abang berlalu pergi..
tanpa sedar..ada air mata yang tumpah.(*: __:*)
dalam hati ini,
"abang,take me away with you.nak ikut..."

kelepappp..oit,esok periksa daa.

tengah pagi:
belek buku,tidur dan sahur.

dalam masa yang cukup singkat, kita sudah merasa sangat bahagia berkongsi ukhuwah sesama manusia..

Dari Qatadah ra, Rasulullah SAW bersabda, ‘Tidak beriman salah seorang diantara kalian, hingga ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.’ (HR. Bukhari)

tapi bagaimana dengan kasih sayang Allah yang acap kali kita lupakan dan salah gunakan?

Dari Abu Hurairah ra dari Nabi saw beliau bersabda: “Setelah Tuhan menciptakan makhlukNya, dituliskanNya satu tulisan untuk diriNya dan diletakkan di sisiNya di atas Arasy, yaitu: “Sesungguhnya sayang-Ku melebihi marah-Ku.”

pada cinta Rasulullah kepada umatnya...

Dari Anas ra. katanya Rasulullah bersabda:
“Tidak (sempurna) iman seseorang kamu, sebelum ia lebih mencintai aku daripada mencintai ibu bapaknya, anaknya dan manusia umumnya.”

ketahuilah..

Dari Abu Hurairah ra, katanya: saya mendengar Rasulullah saw bersabda, “Tuhan menciptakan rasa kasih sayang itu seratus bagian. Sembilan puluh sembilan daripadanya disimpan-Nya di sisi-Nya. Satu bagian saja yang diturunkan-Nya ke atas dunia. Dengan kasih sayang itulah para makhluk saling berkasih sayang, sehingga kuda mengangkat kakinya karena takut anaknya terinjak.

ya Allah,izinkanlah ana merasakan limpahan baki kasih sayangMu yang agung itu..
biar abadi. ameen ya Robb.





9 comments:

  1. rapatnye kamu adik beradik..best2~
    abg blaja taun brape?

    ReplyDelete
  2. serius hebat kisah adik beradik ini. keep it up

    ReplyDelete
  3. k miza>abg thn dua..

    nidzam>thanks.

    ifa>beselah.hee

    ReplyDelete
  4. tersenyum
    =)
    kagum dgn kalian!
    barakallahu fikum

    ReplyDelete
  5. k mumtaz>saya senyum kembali....

    ReplyDelete
  6. su so sweet!



    eceh.
    amik kesempatan.

    ReplyDelete
  7. wah!! sempat dating dua beradik nie ye....

    ReplyDelete